Kominek w Twoim domu

Artykuł został znaleziony na porzedniej werrsji domeny, został przywrócony ponieważ informacje w nim zawarte mogą być dla kogoś pomocne.

Większość nowo budowanych domów jednorodzinnych jest wyposażana w kominek. Trzaskający w kominku ogień to sposób na zapewnienie wspaniałej, klimatycznej scenerii do spędzania jesiennych i zimowych wieczorów. Niewiele jest przyjemniejszych chwil niż czytanie dobrej książki przy palącym się ogniu w kominku. Kominek może także być podstawowym lub dodatkowym źródłem ciepła w domu. Kominek z płaszczem wodnym zapewni możliwość ogrzewania całego domu, poprzez rozprowadzenie podgrzanej przez ogień wody do kaloryferów czy instalacji ogrzewania podłogowego. Jeżeli decydujemy się na montaż kominka z rozprowadzeniem ciepła odpowiednio rozmieszczonymi kanałami również w prosty sposób możemy ogrzać całą powierzchnię domu.

Jeżeli jednak kominek jest odpowiednio umieszczony, a rozkład i konstrukcja domu nie utrudnia rozchodzenie się ciepłego powietrza, nawet kominek bez dodatkowych systemów zapewni sporą ilość dodatkowej energii cieplnej i pozwoli zaoszczędzić na zużyciu np. paliwa gazowego. Wybierając kominek, należy skalkulować jego moc odpowiednio do wielkości pomieszczenia które będzie ogrzewał. Jeżeli prawidłowo dobierzemy wkład kominkowy, regulowanie temperatury wnętrz będzie łatwiejsze. Nie będziemy narażeni na przegrzanie domu. Jeżeli natomiast wkład będzie miał zbyt małą moc w stosunku do ogrzewanej powierzchni, palenie w kominku będzie odgrywało przede wszystkim rolę estetyczną, trudno będzie dostarczyć wystarczającą ilość ciepła.

Paląc w kominku należy pamiętać, że ogromną rolę odgrywa kaloryczność i stopień wysuszenia drewna. Zasadniczo staramy się palić w kominku drewnem odpowiednio przesuszonym. Aby takie się stało niezbędne jest jego przechowywanie w odpowiednich warunkach (osłonięte od deszczu, w przewiewnym miejscu) zazwyczaj co najmniej przez rok, a w przypadku niektórych gatunków drewna nawet dłużej. Drewno kominkowe powinno być odpowiednio przygotowane, pocięte i połupane na kawałki o rozmiarach dostosowanych do rozmiarów naszego kominka. Jeżeli mamy odpowiednio wysuszone i przechowywane drewno zarówno rozpalanie w kominku, jak i utrzymywanie w nim ognia będzie proste i przyjemne.

Artykuł został znaleziony na porzedniej werrsji domeny, został przywrócony ponieważ informacje w nim zawarte mogą być dla kogoś pomocne.

Views:
1144
Article Categories:
Instalacje

Comments

  • Niestety teraz coraz częściej zdarza się zakaz na kominek, a szkoda…

    Sebastian 12 sierpnia, 2020 12:56 pm Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *